(Στα βουλγαρικά: Държава и гражданство при условията на глобализацията)
Στον τόμο Βάσεις της Πολιτικής Κοινωνιολογίας
(Osnovi na Politicheskata Sotsiologiya - Основи на политическата социология)
Επιμέλεια: Dimintrina Petkova Naneva
Plovdiv: Press of the Plovdiv University "P. Hilendarski", 2014, σελ. 360-397 (συμμετοχή μετά από πρόσκληση)
Περίληψη
Στο κεφάλαιο αυτό – το οποίο προορίζεται για φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου – το κράτος και η ιδιότητα του πολίτη εξετάζονται από την άποψη των επιδράσεων και των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης και στο πλαίσιο των σημαντικότερων κοινωνιολογικών απόψεων για τα ζητήματα αυτά. Περιγράφονται οι βασικές διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης και οι συνέπειές της για το κράτος και την ιδιότητα του πολίτη. Παρουσιάζονται οι κυριότερες θεωρίες για το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και οι διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάλυση και την κατανόησή του.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μεταβολές που επέρχονται στις λειτουργίες του έθνους-κράτους, αλλά και στις αντιλήψεις για την εθνική κυριαρχία και την ιδιότητα του πολίτη στις συνθήκες όπου η αλληλεξάρτηση, οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών κρατών και κοινωνιών εντείνονται σε πρωτοφανές επίπεδο. Λαμβάνεται υπόψη η πρωτοφανής σύμπτυξη του χρόνου και του χώρου, καθώς οι ροές αγαθών, κεφαλαίων, ανθρώπων, τεχνολογιών, γνώσης και πληροφορίας επιταχύνονται.
Η συμπύκνωση αυτή γίνεται με τέτοιο τρόπο, που η έννοια της επικράτειας – θεμελιώδης για την παραδοσιακή φιλελεύθερη αντίληψη για το κράτος και την ιδιότητα του πολίτη – αποκτά νέο περιεχόμενο, και η εξέλιξη αυτή αναλύεται επίσης σε αυτό το κεφάλαιο. Τέλος, εξετάζονται οι θεσμικές και οργανωτικές διαστάσεις της παγκόσμιας πολιτικής και διακυβέρνησης και παρουσιάζεται η συζήτηση για τις διαφορετικές μορφές παγκοσμιοποίησης και παγκόσμιας διακυβέρνησης.